Categories
уеб

Паднаха сървърите на dir.bg

Паднаха сървърите на небезизвестният портал dir.bg. Около 12:00 в събота след подаден сигнал за пожар, пожарникарите изсипват тонове вода върху техниката с което слагат задълго край на работата на портала. Това е удар върху информационните технологии в Република България. Всички колеги в общостта се надяват на бързо възстановяване и дано търсачката има цялостен архив на информацията.

Български Интернет портал No1. каталог на българските сайтове, поща, новини, стоки, продукти, пазар, авто, банки, финанси, недвижими имоти, компютри, интернет, работа, медии, образование, право, спорт, туризъм, футбол, заведения, кино, музика, TV програма, развлечения, игри, хороскопи, за GSM, sms услуги, картички, времето, справочна информация, хостинг, on-line плащания.

Съобщението което потребителите виждат, когато зардят страницата на портала:

Уважаеми потребители,
Поради технически причини, страницата не е достъпна.
Моля, да ни извините за причиненото неудобство.

By Димитър Минчев

Доктор по информатика и компютърни науки

2 replies on “Паднаха сървърите на dir.bg”

Официалния анонс на Дир.бг

Дир.бг е възстановен след пожара
17 март 2010 / News.dir.bg
След 4 дни и нощи изпитания Дир.бг се върна в мрежата. 40 терабайта! информация бе възстановена до последния байт.

Далеч от мястото на бедствието бе изградена нова, сложна система от сървъри, сториджи и комуникации.

Въпреки съмненията на малцина, но благодарение на един прекрасен екип от професионалисти, “оживяхме”!

Изразяваме дълбоката си благодарност към всички, които в тези безкрайно дълги мигове бяха с нас – на всички големи интернет доставчици и специално на “Еволинк” за неимоверно бързата реакция; на фирма “Перси”, конфигурирали с нас новите сървъри; на Soft communications за комуникационното оборудване; на “Виваком” за съдействието и организацията на връзките след пожара; на IBM, че системата им за записване се справи с такава рискова задача; на рекламодателите, които продължиха да изпращат заявките си занапред, дори когато ни нямаше.

Екипът на Дир.бг е признателен на всички вас – наши потребители и клиенти. Благодарим ви за съпричастността, моралната подкрепа и вярата в нас. Вашето искрено желание да сме по-бързо отново “живи”, защото Дир ви липсва, беше решаващо и мотивиращо да издържим на напрежението.

Благодарим ви от сърце! Ние отново сме заедно.

Най накрая DIR.BG информираха потребителите си и надявам се успокоиха тези от тях, който имаха данни на сървърите, че информацията ще бъде спасена.

Ето официалния анонс:

Уважаеми потребители,
В резулат на пожар бе унищожено основното оборудване на дир.бг. Всички данни на сървърите до пожара са записани паралелно на допълнително оборудване В момента тече възстановителна процедура.
Надяваме се в най-скоро време да сме заедно.
Искрено молим за вашето разбиране и търпение.

Comments are closed.